Bezpieczeństwo użytkowników jest dla Apple nadrzędną wartością. Właściciele iPhone’ów po raz kolejny zostali ostrzeżeni przed poważnym zagrożeniem.
Apple ostrzega właścicieli iPhone’ów przed poważnym zagrożeniem
Firma z Cupertino kolejny raz wysłała do użytkowników smartfonów powiadomienie, że mogli paść ofiarą ataku przy użyciu oprogramowania szpiegującego. Portal TechCrunch podaje, że tym razem zostało ono wysłane do osób przebywających w 110 krajach.
To nie pierwszy raz, kiedy Apple zdecydowało się na taki krok. Do tej pory Amerykanie wykorzystali ten mechanizm w stosunku do klientów w ponad 150 krajach. Ostrzeżenie pojawia się na iPhonie użytkownika, na ekranie blokady i w Ustawieniach. Apple wysyła też wiadomość na podane adresy e-mail (z adresu [email protected]) i numery telefonów, a także wyświetla komunikat na stronie Konta Apple po zalogowaniu.


Trzeba jednak zaznaczyć, że taki komunikat każdorazowo trafia wyłącznie do wybranych osób, a nie wszystkich użytkowników smartfonów firmy z Cupertino. Ataki, o których informuje Apple, skierowane są bowiem przede wszystkim we wpływowe osoby oraz zajmujące eksponowane stanowiska, na przykład polityków, dyplomatów, ale też aktywistów i dziennikarzy. Jednym z rodzajów oprogramowania szpiegującego może być dobrze znany w Polsce Pegasus od NSO Group.
Apple informuje, że polega wyłącznie na wewnętrznych informacjach i dochodzeniach z zakresu analizy zagrożeń. Amerykanie twierdzą również, że ataki z wykorzystaniem oprogramowania wywiadowczego są przeprowadzane przeciwko bardzo małej liczbie osób i uspokajają, że zdecydowana większość użytkowników nigdy nie będzie celem takich ataków.
Co powinni zrobić właściciele iPhone’ów, którzy mogli paść ofiarą ataku z użyciem oprogramowania szpiegującego?
Po dotknięciu lub kliknięciu powiadomienia Amerykanie zapewniają kompleksowe informacje oraz wskazówki, co warto zrobić w takiej sytuacji. Zalecane jest m.in. skontaktowanie się z ekspertami ds. cyberbezpieczeństwa – na przykład z organizacji non profit Access Now poprzez infolinię, działającą przez całą dobę, przez cały rok.
Użytkownik może włączyć również tryb blokady (ang. Lockdown Mode), który znacząco ogranicza funkcjonalność iPhone’a w celu ochrony przed skutkami działania oprogramowania szpiegującego. Jest on dostępny w iOS 16, iPadOS 16, watchOS 10 i macOS Ventura oraz nowszych wersjach ww. systemów. W iOS 17, iPadOS 17, watchOS 10 i macOS Sonoma wdrożono dodatkowe zabezpieczenia.








