(fot. Tabletowo.pl)

Dysk Google pozwoli zablokować innych użytkowników. Celem jest walka z nadużyciami

Firma z Mountain View zapowiedziała wprowadzenie funkcji, która ma odczuwalnie zwiększyć komfort funkcji związanych z udostępnianiem plików. Dysk Google ogłoszone zmiany powinien otrzymać w ciągu najbliższych tygodni.

Nie wszyscy korzystali z dostępnych funkcji w poprawny sposób

Jedną z podstawowych funkcji oferowanych przez Dysk Google, podobnie jak innych cyberschowków, jest możliwość dzielenia się plikami, chociażby w celu wspólnej pracy nad nimi. Każdy może w łatwy sposób udostępnić różne treści innym osobom, przykładowo wysyłając do nich wygenerowany link.

Reklama

Niestety, okazuje się, że funkcje udostępniania nie zawsze były wykorzystywane zgodnie z założeniami. Niektórzy w ten sposób tworzyli spam, zaśmiecając sekcje udostępnionych plików innym użytkownikom.

Dysk Google
(fot. Google)

Pojawiały się również inne nadużycia, jak chociażby przypadek jednego z użytkowników, który nie mógł usunąć udostępnionego folderu, należącego do byłego partnera. Folder był wykorzystywany do różnych nieodpowiednich zachowań, aczkolwiek umieszczone w nim zdjęcia nie naruszały regulaminu Google, więc zwykłe próby zgłoszenia tych materiałów nie przynosiły oczekiwanego rezultatu.

Zarządzanie plikami udostępnionymi przez innych użytkownik będzie lepsze

Korporacja z Mountain View, aby przeciwdziałać różnych nadużyciom, postanowiła wprowadzić odpowiednie zmiany. Jak już wcześniej wspomniałem, Dysk Google zyska funkcję blokowania innych użytkowników.

Za pomocą nowej opcji nie tylko zablokujemy innej osobie możliwość dzielenia się plikami, ale również pozbędziemy się wszystkich wcześniej udostępnionych nam treści z dysku. Dodatkowo zablokowana osoba straci dostęp do folderów i plików, które jej udostępniliśmy.

Dysk Google
(fot. Google)

Dysk Google pozwoli oczywiście na odblokowanie innych użytkowników, jakbyśmy zmienili zdanie w przyszłości. Cały mechanizm ma być łatwo dostępny i prosty w użyciu. Przykładowo w celu zablokowania wystarczy wybrać odpowiednią opcję z menu kontekstowego, które pojawia się przy udostępnionych folderach.

Nie poznaliśmy dokładnej daty wprowadzenia opisanej funkcji. Google poinformowało tylko, że zmiany zostaną wdrożone w ciągu najbliższych tygodni. Docelowo będziemy mogli z nich korzystać zarówno z poziomu przeglądarki internetowej, jak i mobilnej aplikacji Dysk Google na Androida i iOS.