Mapy Google z trybem incognito i inne nowości | Tabletowo.pl

Mapy Google z trybem incognito i inne dobre zmiany w prywatności użytkowników

Dołącz do dyskusji 0

Google wprowadza usprawnienia w swoich usługach, które mają na celu podniesienie poziomu bezpieczeństwa i prywatności. Nowości trafiły do Map Google, YouTube’a, Asystenta Google i menedżera haseł.

Mapy Google z własnym trybem incognito

Możliwość zatarcia śladów w Mapach Google była testowana we wrześniu u wybranych użytkowników. Natomiast teraz nowość jest wdrażana u wszystkich. Proces udostępniania ma potrwać przez najbliższe tygodnie w przypadku Androida, a wkrótce ruszy również na iOS.

Po włączeniu trybu incognito, aktywność w Mapach Google na danym urządzeniu, tak samo jak wyszukiwane miejsca, nie zostaną zapisane na koncie Google i nie będą służyć do personalizacji usługi.

W celu aktywacji trybu incognito należy kliknąć na ikonę z awatarem, umieszczoną w prawym górnym rogu. Następnie wystarczy tylko wybrać odpowiednią opcję w nowym oknie. Tryb można w dowolnym momencie włączyć i wyłączyć.

YouTube z opcją automatycznego usuwania danych

Podobne rozwiązanie dostępne jest już w innych produktach firmy i jak sama nazwa wskazuje, pozwala ono na automatyczne pozbywanie się informacji trzymanych na koncie Google.

Użytkownik może ustawić preferowany okres przechowywania danych – 3 miesiące lub 18 miesięcy. Po tym czasie, informacje zostaną automatycznie usunięte. Wygodne dla osób, które chcą regularnie pozbywać się danych trzymanych na serwerach Google.

Asystent Google z nowymi możliwościami kontrolowania prywatności

Po pierwsze, po zadaniu pytania „Ok, Google, w jaki sposób dbasz o bezpieczeństwo moich danych?” Asystent udostępni wszystkie najważniejsze informacje o tym, w jaki sposób firma Google chroni dane.

Po drugie, ułatwiono kontrolę ustawień prywatności za pomocą prostych poleceń głosowych. W ciągu najbliższych tygodni, każdy użytkownik będzie mógł usunąć dane ze swojego Asystenta, mówiąc po prostu „Ok, Google, usuń ostatnią rzecz, którą ci powiedziałem” lub „Ok, Google, usuń wszystko, co ci powiedziałem w zeszłym tygodniu”.

Natomiast jeśli użytkownik poprosi o usunięcie z konta starszych danych, to Asystent przekieruje go bezpośrednio do strony ustawień konta, gdzie będziecie mógł dokończyć proces kasowania. Jak podaje Google, rozwiązanie to w języku angielskim będzie dostępne już w nadchodzących tygodniach, a we wszystkich innych językach w przyszłym miesiącu.

Hasła mają być bezpieczniejsze

Menedżer haseł Google otrzyma nową funkcję o nazwie Sprawdzanie Hasła, która informuje, czy któreś z używanych haseł jest słabe, czy służy ono już do logowania na innych witrynach i usługach, czy może zostało już kiedyś naruszone.

źródło: Google

Jeżeli znalazłeś literówkę w tekście, to daj nam o tym znać zaznaczając kursorem problematyczny wyraz, bądź zdanie i przyciśnij Shift + Enter lub kliknij tutaj. Możesz też zgłosić błąd pisząc na maila.

Komentarze

Logowani/Rejestracja jest chwilowo wyłączona