Facebook poinformuje, gdy Twoje dane zostaną użyte w innej aplikacji
(fot. pexels.com)

Facebook poinformuje, gdy Twoje dane zostaną użyte w innej aplikacji

Ostatnia aktualizacja:

Facebook ogłasza wprowadzenie nowych powiadomień, które w założeniach mają podnieść poziom bezpieczeństwa i prywatności użytkowników.

Małe, pozytywne zmiany na Facebooku

Imperium Marka Zuckerberga i zdrowe podejście do danych użytkowników? Dla wielu osób to stwierdzenie nigdy nie będzie prawdziwe. Cóż, po licznych aferach, w tym słynnym Cambridge Analytica, negatywne podejście do polityki prywatności nie powinno nikogo dziwić.

Z drugiej strony, ostatnio można odnieść wrażenie, że Facebook stara się zmienić swój wizerunek, wprowadzając kolejne rozwiązania mające (przynajmniej w teorii) zapewnić większą kontrolę nad udostępnianymi informacjami. Jednym z nowych mechanizmów są wspomniane we wstępie ostrzeżenia o logowaniu do innych aplikacji.

Logujesz się za pomocą Facebooka? Dostaniesz powiadomienie

Wiele usług internetowych i aplikacji pozwala na zalogowanie się z wykorzystaniem Facebooka. Dzięki temu nie musimy przechodzić przez proces tworzenia nowego konta. Wszystkie niezbędne dane są pobierane z naszego profilu w serwisie społecznościowym.

Wygodna metoda logowania staje się właśnie bezpieczniejsza. Facebook poinformował, że rozpoczyna wdrażanie „powiadomień logowania”. Funkcja wyświetla komunikat na stronie Facebooka lub w mobilnej aplikacji, który zawiera informacje do jakiej aplikacji się zalogowaliśmy, o której godzinie i jakie dane są udostępniane.

Facebook poinformuje, gdy Twoje dane zostaną użyte w innej aplikacji
(fot. Facebook)

Powiadomienie pojawia się, gdy po raz pierwszy logujemy się do usługi lub aplikacji firmy trzeciej. Dodatkowo, zostanie on wyświetlony, gdy logujemy się ponownie, ale po wygaśnięciu wcześniej udzielonego dostępu do danych.

Nowy serwis Tabletowo. Sprawdź oiot.pl

Z poziomu komunikatu można szybko przejść do ustawień prywatności, które pozwalają na ewentualne odebranie uprawnień do naszego konta na Facebooku.

Sprawdź, jakie aplikacje i witryny mają dostęp do Twojego konta

Ogłoszenie nowej funkcji przez Facebooka to dobra okazja, aby samemu sprawdzić listę aplikacji i usług, które korzystają z naszych danych. W tym celu należy przejść do ustawień Facebooka. Następnie szukamy opcji nazwie „Aplikacje i witryny”.

W sekcji „Aplikacje i witryny” poszczególne pozycje podzielone są na trzy kategorie – Aktywne, Wygasłe i Usunięte. Oprócz możliwości usunięcia, można przejść do konfiguracji, która pozwala zdecydować, z jakich dokładnie informacji może korzystać firma trzecia.

źródło: Facebook