Google wyłącza synchronizację zdjęć między usługą Zdjęcia a Dyskiem | Tabletowo.pl

Google wyłącza synchronizację zdjęć między usługą Zdjęcia a Dyskiem

Dołącz do dyskusji 0

Synchronizacja zdjęć między dwoma usługami Google: Zdjęcia i Dyskiem u wielu użytkowników generowała niepotrzebny bałagan, sprawiając trudności w opanowaniu swojej biblioteki zdjęć w chmurze dostarczanej przez giganta z Mountain View. Pracownicy Google zdawali sobie sprawę z istniejącego problemu, mimo to narzędzie do synchronizacji zdjęć było podtrzymywane przy życiu przez kolejne iteracje odpowiednich usług. W końcu w lipcu 2019 roku mechanizm synchronizujący obrazy między Zdjęciami i Dyskiem zostanie wyłączony.

Do tej pory osoby korzystające z Dysku Google mogły wybrać w ustawieniach, czy folder zawierający zdjęcia ma być widoczny. Oznaczało to możliwość dostępu do fotografii dostępnych w aplikacji Zdjęcia oraz dodawanie nowych z poziomu Dysku. Począwszy od lipca 2019 roku zdjęcia zaczytane do usługi Dysk nie będą automatycznie dodawane do Zdjęć Google. Podobnie zdjęcia dodawane bezpośrednio w Zdjęciach nie pojawią się na Dysku. Jeśli dany użytkownik zdecyduje się na skasowanie danej fotografii z poziomu jednej usługi – w drugiej kopia zdjęcia pozostanie nienaruszona.

O ile dla większości użytkowników oznacza to pewne uporządkowanie, o tyle z pewnością znajdą się tacy, którzy będą musieli na nowo zbudować w tym zakresie swoje środowisko pracy (mowa przede wszystkim o osobach, dla których głównym magazynem danych jest Dysk Google).

Począwszy od lipca, nowe zdjęcia i filmy dodane do Dysku nie pojawią się automatycznie w aplikacji Zdjęcia i vice versa. Zdjęcia usunięte z Dysku nie zostaną usunięte z aplikacji Zdjęcia, analogicznie w odwrotnym przypadku. Zmiana ma za zadanie ochronić użytkowników przed przypadkowym usunięciem plików podczas synchronizacji.

Zgodnie z zapewnieniami przedstawicieli Google aplikacja Kopia zapasowa i synchronizacja w dalszym ciągu będzie umożliwiała zgrywanie zdjęć do obydwu usług oddzielnie (w przypadku użycia oryginalnej wielkości zdjęcia przestrzeń z Dysku zostanie odjęta tylko raz). Cała synchronizacja dokonana przed wycofaniem usługi zostanie zachowana.

Dla osób, które w dalszym ciągu będą chciały płynnie przenosić zdjęcia między aplikacją Zdjęcia a Dyskiem, Google udostępni nową funkcję w aplikacji Zdjęcia – Pobierz z Dysku. Dzięki tej opcji użytkownik będzie mógł ręcznie wskazać zdjęcia, które mają zostać zaimportowane z Dysku Google do Zdjęć.

Aktualizacja - 2019.07.10Automatyczna synchronizacja zdjęć pomiędzy Zdjęciami i Dyskiem została dziś wyłączona przez Google.

Źródło: Google

Jeżeli znalazłeś literówkę w tekście, to daj nam o tym znać zaznaczając kursorem problematyczny wyraz, bądź zdanie i przyciśnij Shift + Enter lub kliknij tutaj. Możesz też zgłosić błąd pisząc na maila.

Komentarze

Logowani/Rejestracja jest chwilowo wyłączona