Facebook Messenger

Messenger zyska nową funkcję: automatyczne kasowanie wiadomości u odbiorcy po określonym czasie

Mówią, że w internecie nic nie ginie. W komunikatorach internetowych mimo wszystko jednak może, ponieważ wiele z nich umożliwia usuwanie wysłanych wiadomości zarówno u nadawcy, jak i odbiorcy. Messenger aktualnie nie, lecz w przyszłości także w nim znajdzie się taka funkcja.

Reklama

Facebook jest na tapecie od kilku dobrych tygodni, co jest pokłosiem afery z Cambridge Analytica. Ostatnio CEO serwisu, Mark Zuckerberg, oraz kilku dyrektorów zostało przyłapanych na tym, że skasowali wysłane przez siebie wiadomości również u odbiorców, co przecież normalnie nie jest możliwe. Po nagłośnieniu sprawy Facebook poinformował, że w przyszłości taka funkcja dostępna będzie dla wszystkich użytkowników.

Reklama

Jeżeli jednak ktoś liczy na to, że stosowna aktualizacja pojawi się w ciągu kilku tygodni, to niestety muszę go zmartwić – nie ma na to szans, ponieważ Facebook poinformował serwis TechChrunch, że wdrożenie tej funkcji może potrwać nawet kilka miesięcy, bowiem aktualnie trwają dopiero rozważania, jak to zrobić.

W przesłanym oświadczeniu Facebook napisał: Omawialiśmy tę funkcję kilka razy. I ludzie używający naszej funkcji sekretnych wiadomości w szyfrowanej wersji Messengera mają możliwość ustawienia licznika – po określonym czasie wiadomości automatycznie są usuwane. Teraz mamy zamiar wdrożyć na szerszą skalę tę funkcję. Zabierze to trochę czasu. I do momentu, kiedy ta opcja nie będzie gotowa, nie będziemy już kasować żadnej wiadomości wysłanej przez dyrektorów. Powinniśmy zrobić to wcześniej – i przepraszamy, że tego nie zrobiliśmy.

Na razie jednak nie wiadomo, jak przywoływana funkcja będzie działać w finalnym wydaniu, lecz zdaniem jednej z osób, odpowiedzialnych za Messengera, jedyną możliwą opcją jest właśnie ustawienie licznika, by po ustalonym odgórnie czasie wiadomość automatycznie zniknęła zarówno u odbiorcy, jak i nadawcy.

Sekretne Wiadomości w szyfrowanej wersji Messengera (fot. TechChrunch)

Źródło: TechChrunch

    1. Dokładnie. Wszystko nieusuwalnie archiwizowane. Nie ma czegoś takiego jak usunięcie konta, wiadomości na FB. To jest FIKCJA.

      Zresztą od dawien, dawna można było to podejrzewać ale teraz mamy bezpośrednie dowody.

      1. W sensie co chciałeś podejrzewać, skoro Facebook nie udostępnia opcji usunięcia konta? Możemy jedynie je dezaktywować, co jest okraszone dość jednoznacznym opisem >>>

        „Dezaktywowanie konta spowoduje wyłączenie profilu oraz usunięcie imienia, nazwiska i zdjęć z większości materiałów udostępnionych na Facebooku. Niektóre informacje mogą pozostać widoczne dla innych osób, np. Twoje imię i nazwisko na listach znajomych i wysłane wiadomości.”.

        1. Dezaktywować można i usunąć również, co nie zmienia w żaden sposób tego, że jakieś dane zostaną. Ponoć dane które zostaną, pozbawione możliwości identyfikacji, ale jak wiemy, chyba wszyscy wiemy, że usunąć się z internetu to a wykonalne.
          Ps. Wiem na pewno, że wiadomości które się wysłało znikają u adresata również.

  1. Pewnie, że będzie można usuwać, ale na serwerze nadal wiadomości są do wglądu np. służb specjalnych :) Więc w internecie nic nie ginie :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama