Google zadba o Twoją historię lepiej niż Ty sam
(fot. Tabletowo.pl)

Google zadba o Twoją historię lepiej niż Ty sam

Ostatnia aktualizacja:

Google zbiera informacje o aktywności użytkownika w różnych aplikacjach i na stronach internetowych. Teraz zacznie ją usuwać automatycznie, ale nie wszystkim.

Im więcej Google zbierze informacji o użytkowniku, tym lepiej zna jego upodobania, preferencje i zwyczaje. Dzielenie się swoją prywatnością z gigantem z Mountain View ma sprawić, że korzystanie ze świadczonych przez niego usług i udostępnianych przezeń aplikacji będzie zapewniać pozytywne doświadczenie – takie, jakiego w danym momencie oczekuje użytkownik.

Google YouTube
fot. freestocks.org / Pexels

Gigant z Mountain View od roku udostępnia narzędzia, które pozwalają zarządzać aktywnością w internecie i aplikacjach oraz historią lokalizacji i odtwarzanych filmów w serwisie YouTube. Użytkownicy mogą zarówno włączyć, jak i wyłączyć zapisywanie tych danych oraz ustawić automatyczne usuwanie ich po 3 lub 18 miesiącach.

Google zadba o Twoją historię lepiej niż Ty sam

Google poinformowało o zmianie swojej polityki względem automatycznego usuwania zebranych danych po określonym czasie – od teraz będzie ono automatycznie włączane (w wersji „po 18 miesiącach”) w przypadku, gdy użytkownik po raz pierwszy włączy historię lokalizacji (domyślnie jest ona bowiem wyłączona).

Podobnie ma to wyglądać w odniesieniu do nowych kont i aktywności w internecie oraz aplikacjach (dane te też będą automatycznie usuwane po 1,5 roku). Oczywiście w obu sytuacjach będzie można zmienić ustawienia, aby dopasować je do osobistych preferencji.

Jeśli natomiast ktoś ma już włączoną historię lokalizacji i/lub zapisywanie aktywności w internecie i aplikacjach, Google nie zmieni ustawień bez wiedzy użytkownika, jednak będzie mu aktywnie przypominać za pomocą powiadomień i e-maili, że może ustawić automatyczne usuwanie zgromadzonych danych po określonym czasie.

Google privacy data control
Funkcje zarządzania historią aktywności w aplikacjach i internecie oraz historią lokalizacji i w YouTube

Podobny zabieg Google wprowadza również w serwisie YouTube, z tą różnicą, że zgromadzone dane zostaną usunięte dopiero po 36 miesiącach (trzech latach). Funkcja ta będzie automatycznie włączona w momencie utworzenia nowego konta lub gdy ktoś po raz pierwszy włączy zapisywanie historii w YouTube. Aktualni użytkownicy wciąż natomiast mają do dyspozycji opcje „po 3 miesiącach” i „po 18 miesiącach”.

Nowy serwis Tabletowo. Sprawdź oiot.pl

Podobne mechanizmy nie zostaną zaś wprowadzone w takich usługach, jak Gmail, Dysk i Zdjęcia, ponieważ służą one do przechowywania cennych danych i Google nie zamierza być mądrzejszym od ich właścicieli.

Gigant z Mountain View przypomina też, że nie sprzedaje nikomu i nie używa w celach reklamowych informacji z aplikacji, w których użytkownicy gromadzą swoją osobistą zawartość, jak Gmail, Dysk, Zdjęcia i Kalendarz.

Google wprowadza dodatkowe mechanizmy, które ułatwią kontrolę prywatności

Wkrótce użytkownicy będą łatwiej mogli dostać się do panelu sterowania ustawieniami prywatności – wystarczy, że w wyszukiwarce Google wpiszą frazę typu „kontrola prywatności Google” czy jeszcze bardziej naturalne „czy moje Konto Google jest bezpieczne?”.

Użytkownicy będą również mogli szybciej przejść do trybu incognito w najpopularniejszych aplikacjach – wystarczy, że dotkną i przytrzymają dłużej palec na ikonie profilu w wyszukiwarce, Mapach lub YouTube. Funkcja ta jest już od dziś dostępna na iOS, a wkrótce będzie także na Androidzie i w innych programach.

Jeśli chcecie sprawdzić swoje ustawienia prywatności, przejdźcie pod ten adres (trzeba być zalogowanym na Konto Google). Znajdziecie tam wszystkie ustawienia, o których mowa powyżej, a także dotyczące Zdjęć, udostępnianych innym informacji czy preferencji odnośnie reklam.