Automatyczne usuwanie danych dotyczących lokalizacji już wkrótce w Google | Tabletowo.pl

Automatyczne usuwanie danych dotyczących lokalizacji już wkrótce w Google

Dołącz do dyskusji 0

Google wprowadzi nową funkcję dla konta Google, która umożliwi automatyczne usuwanie Historii lokalizacji i Aktywności w internecie i aplikacjach po określonym czasie. Dane te będą mogły być usuwane po upływie trzech lub 18 miesięcy.

Praktyki śledzące lokalizację użytkownika stosowane przez firmę sprawiły w zeszłym roku problemy, gdy okazało się, że Google nadal śledzi użytkownika nawet po wyłączeniu przez niego ustawienia Historii lokalizacji. Jeżeli chcesz, aby firma całkowicie nie mogła śledzić twojej lokalizacji, musisz wejść w ustawienia dla konta Google i wyłączyć również ustawienie o nazwie Aktywność w internecie i aplikacjach. Nowa funkcja będzie miała za zadanie usuwać dane z obu tych ustawień – oznacza to więc, iż powinna ona objąć każdy fragment danych dotyczących historii naszej lokalizacji, który jest przechowywany na koncie Google.

fot. Google

Firma informuje, iż nowa funkcja zostanie wprowadzona na całym w świecie w najbliższych tygodniach. Ma ona być uzupełnieniem dla obecnie istniejących opcji umożliwiających ręczne usunięcie tego typu danych. Wspomniano również, że Historia lokalizacji oraz dane dotyczące Aktywności w internecie i aplikacjach będą pierwszymi ustawieniami, dla których taka funkcja zostanie udostępniona. Może to więc oznaczać, że kolejne ustawienia wkrótce doczekają się tego typu możliwości automatycznego usuwania danych po określonym czasie.

Wyłączyłeś historię lokalizacji? To nie wystarczy, Google i tak Cię śledzi

Źródło: The Verge

Jeżeli znalazłeś literówkę w tekście, to daj nam o tym znać zaznaczając kursorem problematyczny wyraz, bądź zdanie i przyciśnij Shift + Enter lub kliknij tutaj. Możesz też zgłosić błąd pisząc na maila.

Komentarze

Logowani/Rejestracja jest chwilowo wyłączona