Ważne

Zdjęcia Google podpowiedzą Ci, które zdjęcia powinieneś zarchiwizować

Tegoroczna konferencja Google I/O skupiła się przede wszystkich na technologii powiązanej ze sztuczną inteligencją oraz tak zwanym machine learning. Zapowiedziano, że powiązane z nimi nowe rozwiązania zostaną wdrożone również w usłudze Zdjęcia Google. Kilkanaście godzin temu aplikacja otrzymała jedno z nich, jakim jest automatyczne wykrywanie zdjęć, które nadają się do archiwizacji.

Zdjęcia Google to całkiem niezły sposób na przechowywanie kopii zapasowych swoich zdjęć. Niestety, smartfony nie rozróżniają jeszcze, czy na wykonywanym zdjęciu znajduje się przepiękny krajobraz, grupka przyjaciół, czy też po prostu zdjęcie paragonu umożliwiające rozliczenie się ze znajomymi po wizycie w restauracji. Wątpliwości nie ulega, że nie wszystkie fotki jakie strzelamy smartfonem są godne zachowania – pomijam nawet fakt, jak wiele z nich jest rozmazanych lub zduplikowanych – to często po prostu „notatki”, zapisana mapka dojazdu czy też zdjęcie, dzięki któremu łatwiej jest odnaleźć samochód na parkingu po wizycie w centrum handlowym. Czy ktokolwiek chciałby, aby jego Zdjęcia Google były nimi „zaśmiecone”?

Ja na pewno nie i najwyraźniej podobnego zdania są deweloperzy zatrudnieni u giganta z Mountain View. Doskonale obrazuje to zresztą powyższy tweet, który w wolnym tłumaczeniu brzmi:

Nowość! Sprawdź sugerowane zdjęcia do archiwizacji, które ukryją przed Tobą niechciane zdjęcia. Do zobaczenia, paragony ?

Warto w tym momencie zaznaczyć, że archiwizacja w usłudze Zdjęcia Google nie sprawia, że zdjęcia są usuwane, ale po prostu nie są one widoczne z poziomu widoku głównego. W gruncie rzeczy są dalej dostępne w albumach i wyszukiwarce, zwyczajnie nie zaburzają nam porządku i ładu tam, gdzie jest potrzebny. Nawet te najmniej interesujące nas zdjęcia dalej pozostają w kopii zapasowej –  dzięki archiwizacji nie utrudniają przeglądania historii w celu odnalezienia pamiątkowych fotek z wakacji.

Pamiętajcie, że nowe rozwiązania są wdrażane stopniowo, więc całkiem możliwe, że jeszcze nie są dostępnym na Waszym smartfonie. Oznacza to, że musicie uzbroić się w odrobinę cierpliwości, zanim będziecie mogli użyć nowej funkcji.

źródło: Android Police

Komentarze

Logowani/Rejestracja jest chwilowo wyłączona