Udostępnianie swojej lokalizacji w Mapach Google zostało ulepszone. Pokaż znajomym, że już do nich jedziesz - Tabletowo.pl
Ważne

Udostępnianie swojej lokalizacji w Mapach Google zostało ulepszone. Pokaż znajomym, że już do nich jedziesz

Udostępnianie swojej lokalizacji w Mapach Google to żadna nowość. Z tej opcji możemy korzystać już od ponad roku. Może ona uwolnić nas od ciągłych SMS-ów lub telefonów z pytaniami „czy jesteśmy już blisko” i w jakim czasie dojedziemy. Google postanowiło nieco usprawnić ten mechanizm.

Po rozpoczęciu nawigacji do jakiegoś celu – niech to będzie na przykład dom naszych znajomych – możemy w dodatkowym menu po prawej stronie znaleźć przycisk „Udostępniaj postępy”. Stąd będziemy mogli udostępnić swoją lokalizację na żywo, trasę, którą zamierzamy przyjechać w wybrane miejsce i czas pozostały do przybycia.Tabletowo.pl Udostępnianie swojej lokalizacji w Mapach Google zostało ulepszone. Pokaż znajomym, że już do nich jedziesz Aktualizacje Aplikacje Google

Dostęp do tych danych będą miały wybrane przez nas kontakty, a link do naszej mapy i informacji o naszej pozycji udostępnimy przez wybraną przez nas platformę – Messengera, WhatsAppa czy jakąkolwiek inną. Po zakończeniu podróży automatycznie przestaniemy udostępniać swoją lokalizację, więc nie trzeba będzie pamiętać o wyłączeniu tej funkcji, a znajomi nie dowiedzą się, którymi drogami wracaliśmy od nich do domu ;)

Udoskonalona opcja udostępniania podróży jest dostępna dla nawigacji samochodowej, pieszej i rowerowej w systemie Android i iOS. Wystarczy mieć aktualną wersję Map Google na urządzeniu, a powinniśmy znaleźć odpowiednie opcje w rozwijanym menu po wytyczeniu trasy.

źródło: Google

Jeżeli znalazłeś literówkę w tekście, to daj nam o tym znać zaznaczając kursorem problematyczny wyraz, bądź zdanie i przyciśnij Shift + Enter lub kliknij tutaj. Możesz też zgłosić błąd pisząc na maila.

Komentarze

Logowani/Rejestracja jest chwilowo wyłączona