Asus Zenfone 4
Ważne

Najnowsza aktualizacja aplikacji WhatsApp przynosi dwie duże nowości

WhatsApp sukcesywnie wzbogaca się o nowe funkcje, aczkolwiek ja osobiście najbardziej czekam na możliwość odtwarzania filmów z YouTube’a bezpośrednio w aplikacji, w pływającym okienku. Na to sobie jednak jeszcze trochę poczekamy, ponieważ najnowsza aktualizacja wprowadza inne (dokładniej rzecz ujmując dwie) nowości.

Pierwszą z nich są słowne statusy na kolorowym tle. Do tej pory jako status można było bowiem ustawić wyłącznie zdjęcie lub film, opcjonalnie okraszone jakimiś naklejkami i innymi dodatkami. Od teraz jednak statusem może być również słowo, a właściwie to słowa, ponieważ nie ma wyraźnie zaznaczonego limitu znaków. W dodatku użytkownik może wybrać typ czcionki i kolor tła, aczkolwiek tego ostatniego nie da się wybrać z palety, tylko trzeba po prostu przełączać, aż trafi się na coś odpowiedniego.

Aby dodać słowny status, należy przejść do zakładki “STATUS” i w prawym dolnym rogu dotknąć ikonkę ciemnozielonego ołówka na białym okrągłym tle. Resztę robi się już tak, jak opisałem to powyżej. Status widoczny jest przez 24 godziny, później bezpowrotnie znika. Kontakty z naszej listy dostają też powiadomienia, że ustawiliśmy nowy status, a my mamy możliwość sprawdzić, kto go zobaczył.

fot. Android Police

Drugą z nowości jest z kolei tryb “obraz w obrazie”. Aby go aktywować, wystarczy podczas rozmowy wideo nacisnąć klawisz “wstecz”. Niestety nawet nie mam jak sprawdzić, czy można je sobie dowolnie przesuwać, ponieważ działa to wyłącznie w przypadku urządzeń, pracujących pod kontrolą Androida 8.0 Oreo lub nowszego wydania (taka informacja na przyszłość). Aktualnie można je policzyć na palcach jednej dłoni, więc na początku wiele osób z tej opcji nie skorzysta.

fot. Android Police

Polecamy również:

Z WhatsApp codziennie korzysta już ponad miliard użytkowników

Źródło: Android Police, własne

Komentarze

  • ciekawski

    “Status widoczny jest przez 24 godziny, później bezpowrotnie znika.” A jest to powtarzalne czy jednorazowe?

    • To znaczy tak się dzieje z każdym statusem. Jest widoczny i można go oglądać dowolną ilość razy przez 24 godziny od publikacji przez użytkownika. Później można sobie ustawić kolejny. Choć można też ustawić nowy, podczas gdy poprzedni jest jeszcze dostępny. Główna zasada jest taka, że po 24 godzinach znika z aplikacji i nikt nie ma już do niego dostępu.

Logowani/Rejestracja jest chwilowo wyłączona